bseb class 10th sanskrit viral set-4

bseb class 10th sanskrit viral set-4 // education study

bseb class 10th sanskrit viral set-4 // education study

 

1. कुण्डलाय हिरण्यम्। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) तादार्थ चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ A
2. विभा किरणाय आम्रम् आनयति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) तादार्थे चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ B
3. नृपः विप्राय गां ददाति। वाक्य के रंखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) तादार्थ चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ B4. रामेण वाणेन हतो बालिः। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकारः
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ D
5. मासेन व्याकरणं पठितम्। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) करणे तृतीया
(B) रेनाङ्गविकारः
(C) अपवर्ग तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ C
6. क्रोशेन सुरेन्द्रः निबन्धं पठितवान्। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकारः
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ C
7. ‘प्रति’ उपसर्ग के योग के कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) प्रहारः
(B) प्रीति
(C) प्रिया
(D) प्रत्युत्तरम्

Answer ⇒ D
8. ‘दुर्’ उपसर्ग के योग से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) दुष्टः
(B) दुष्कर्मः
(C) दुर्बलम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
9. ‘अति’ उपसर्ग के योग से कौन-सा शब्द नहीं बनेगा ?

(A) अतीव
(B) अतिवृष्टिः
(C) अधिकः
(D) अत्यन्तम्

Answer ⇒ C
10. पश्यन्’ पद में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) शतृ
(B) शानच
(C) मतुप्
(D) वतुप्

Answer ⇒ A

11. ‘नयति’ में मूल धातु क्या है ?

(A) ने
(B) नी
(C) पा
(D) ना

Answer ⇒ B
12. ‘आ’ उपसर्ग से कौन शब्द नहीं बनेगा ?

(A) आहार:
(B) अभिमानः
(C) आचरण:
(D) आश्रमः

Answer ⇒ B
13. ‘पराजयः’ में कौन-सा उपसर्ग है ?

(A) परा
(B) प्र
(C) परि
(D) प्रति

Answer ⇒ A
14. ‘मूषकः’ का स्त्रीलिंग रूप क्या होगा ?

(A) मूषका
(B) मूषिका
(C) मूषकी
(D) मूपा

Answer ⇒ B
15. ‘गत्वा’ का प्रकृति प्रत्यय है ?

(A) गम् + ल्यप्
(B) गम् + कत्वा
(C) ग + त्वा
(D) गा + कत्वा

Answer ⇒ B
16. ‘मयि’ पद का मूल रूप क्या है ?

(A) युष्मद्
(B) अस्मद्
(C) तद्
(D) इदम्

Answer ⇒ B
17. “पथिन्’ शब्द का रूप तृतीया एकवचन में क्या होगा ?

(A) पन्थानम्
(B) पथा
(C) पथे
(D) पथाम्

Answer ⇒ B
18. ‘किरणेन ग्रन्थः पठ्यते’ वाक्य में ‘किरणेन’ में कौन-सी विभक्ति है ?

(A) तृतीया
(B) चतुर्थी
(C) षष्ठी
(D) सप्तमी

Answer ⇒ A
19. ‘अपठत’ किस लकार का रूप है ?

(A) लट
(B) लोट
(C) लङ्
(D) लृट्

Answer ⇒ C
20. “एधि’ का मूल धातु क्या है ?

(A) ए .
(B) अस्
(C) दृश्
(D) हन्

Answer ⇒ B
21. ‘लतया’ किस विभक्ति का रूप है ?

(A) प्रथमा
(B) द्वितीया
(C) तृतीया
(D) चतुर्थी

Answer ⇒ C
22. ‘हरिहरौ’ पद का विग्रह पद क्या होगा ?

(A) हरिहरि च
(B) हरौहरि च
(C) हरौहरौ च
(D) हरिः चः हरः च

Answer ⇒ D
23. ‘सप्ताहः’ पद का ‘विग्रह पद’ क्या होगा ?

(A) सप्तानाम् आह्नाम् समाहारः
(B) सप्तानाम् दिनानाम् युगपत्
(C) दिनानाम् सप्तानाम् सन्धि
(D) सप्त दिनानाम्

Answer ⇒ A
24. ‘पिताम्बरः’ पद का विग्रह पद क्या होगा ?

(A) पीतः अम्बरः यस्य सः
(B) पीता अम्बरा यस्या सा
(C) पीतम् अम्बरं यस्य सः
(D) अम्बरा पीता अस्ति सः

Answer ⇒ C
25. ‘अनु’ उपसर्ग के योग से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) अवकाशः
(B) उल्लेखः
(C) अनुरोधः
(D) इनमें सभी

Answer ⇒ C
26. वसुधा इति पदस्य पर्यायः अत्र कः ?

(A) राधा
(B) लता
(C) क्षेत्रम्
(D) पृथ्वी

Answer ⇒ D
27. शास्त्रं किं भवति ?

(A) ज्ञानशासकम्
(B) विषयः
(C) अध्ययनः .
(D) कर्त्तव्यम्

Answer ⇒ A
28. वेदाङ्गानि कति सन्ति ?

(A) ईश्वरस्वरूपम्
(B) ज्ञानस्वरूपम्
(C) वेदरूपम्
(D) शिवरूपम्

Answer ⇒ C
29. वेदाङ्गानि कति सन्ति ?

(A) सप्त
(B) अष्ट
(C) षड्
(D) पञ्च

Answer ⇒ C
30. शिक्षा ………. बोधयति।

(A) वेदार्थ
(B) उच्चारण प्रक्रिया
(C) सूत्रम्
(D) प्रकृति-प्रत्यय

Answer ⇒ B
31. पाणिना कृतम् किमस्ति ?

(A) निरूक्तम्
(B) छन्दः
(C) व्याकरणम्
(D) कल्पः

Answer ⇒ C
32. कर्मकाण्डग्रन्थः कः अस्ति ?

(A) कल्पः
(B) वेदाः
(C) छन्दः
(D) दुर्गासप्तशती

Answer ⇒ A
33. छन्दग्रन्थस्य रचयिता कः ?

(A) पाणिनि
(B) लगधः
(C) पिङ्गलः
(D) निरूक्तम्

Answer ⇒ C
34. भारतीय दर्शनस्य संख्या कति अस्ति ?

(A) पञ्च
(B) षड्
(C) सप्त
(D) अष्ट

Answer ⇒ B
35. चरक-सुश्रुतसंहिता कस्य विषयस्य ग्रन्थौ स्तः ?

(A) गणित
(B) आयुर्वेद
(C) वेदान्त
(D) कृषि

Answer ⇒ B
36. पाश्चात्य देशेषु अनुशासनम् अपि अभिथीयते ?

(A) शिक्षा
(B) शास्त्रम्
(C) कल्पः
(D) अध्ययनविषयः

Answer ⇒ D
37. ‘न भेतव्यं न भेतव्यम्’ केन कथितम्

(A) कर्णः .
(B) शक्रः
(C) भगवान्
(D) शल्यः

Answer ⇒ B
38. “पादपाः’ किं भविष्यति ?

(A) क्षयं गच्छति
(B) शुष्यति
(C) निपतन्ति .
(D) तिष्ठति

Answer ⇒ C
39. इन्द्रः किं गृह्यति ?

(A) पृथिवीं
(B) गजान्
(C) घोटकान्
(D) कवचकुण्डले

Answer ⇒ D
40. शत्रुराज्यानि किं वर्धयन्ति ?

(A) कलहं
(B) शस्त्रं
(C) विस्फोटकं
(D) उपद्रवः

Answer ⇒ A
41. वस्तुतः ……… विनाशाय कल्पते।

(A) विषाक्तता
(B) दानबता
(C) मानवता :
(D) दरिद्रता

Answer ⇒ C
42. वस्तुतः ………. असहिष्णुता च अशान्तेः कारणद्वयम्।

(A) द्वेष:
(B) वैराग्यः
(C) कलह
(D) अमर्यादा

Answer ⇒ A
43. एको देश: अपरस्य उत्कर्ष दृष्ट्वा किं करोति ?

(A) उपद्रवं करोति
(B) विस्फोटं करोति
(C) उपायं करोति
(D) द्वेष्टि

Answer ⇒ D
44. कस्य कार्यान्वयनं अनिवार्यम् ?

(A) उपदेशस्य
(B) नियमस्य
(C) सिद्धांतस्य
(D) परोपकारस्य

Answer ⇒ A
45. द्वौ दोषौ परस्परं ……… उत्पादयतः।

(A) क्लेशः
(B) उपद्रवः
(C) वैरम्
(D) अशंतिः

Answer ⇒ C
46. वैरेण वैरस्य ………. असंभवं प्रोक्तवान्।

(A) वाधनम्
(B) शमनम्
(C) अवरोधं
(D) उद्धारं

Answer ⇒ B
47. सहायताराशिं सामग्री च के प्रेषयन्ति ?

(A) जनाः
(B) संस्थाः
(C) राजनीतिज्ञा
(D) देशाः

Answer ⇒ B
48. कूलम् इति पदस्य अर्थः भवति।

(A) तटम्
(B) शीतम्
(C) वस्त्रम्
(D) उपद्रवम्

Answer ⇒ A
49. प्रभृतयः इत्यर्थः कः ?

(A) उत्कर्ष:
(B) अपकर्षः
(C) इत्यादयः
(D) उन्नतिम्

Answer ⇒ D
50. अध्यासीनः इत्यर्थः वर्तते ?

(A) तटस्थः
(B) उत्साहः
(C) मध्यस्थः
(D) स्थितः

Answer ⇒ D
51. ‘एधि’ किस धातु का रूप है ?

(A) एध्.
(B) अस्
(C) भू
(D) हन

Answer ⇒ A
52. ‘तस्मिन्’ में कौन सी विभक्ति है ?

(A) सप्तमी
(B) द्वितीया
(C) चतुर्थी
(D) पंचमी

Answer ⇒ A
53. ‘भवति’ किस सर्वनाम शब्द का रूप है ?

(A) भव
(B) भवान्
(C) भवत्
(D) तत्

Answer ⇒ C
54. राजन् शब्द के षष्ठी बहुवचन का रूप कौन-सा है ?

(A) राजसु
(B) राज्ञाम्
(C) राजानम्
(D) राज्ञः

Answer ⇒ C
55. ‘पठ् + कत्वा’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) पठत्वा
(B) पठ्त्वा
(C) पठित्वा
(D) पठध्वा

Answer ⇒ C
56. ‘प्रणम्य’ में कौन सा प्रत्यय है ?

(A) ल्यप्
(B) अच्
(C) अय्
(D) घञ्

Answer ⇒ A
57. ‘मानवः’ में कौन सा तद्धित प्रत्यय है ?

(A) घञ्
(B) अण्
(C) इय
(D) ठक्

Answer ⇒ D
58. ‘गुरु + इष्ठन्’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) गुरोष्ठः
(B) गरिष्ठः
(C) गुरुष्ठः
(D) गुरेष्ठः

Answer ⇒ B
59. ‘साधक + टाप्’ से कौन सा शब्द बनेगा ?

(A) साधका
(B) साधीका
(C) साधिका
(D) साधक

Answer ⇒ C
60. ‘इन्द्राणी’ में कौन सा स्त्री प्रत्यय है ?

(A) टाप्
(B) ङीप्
(C) ङीष्
(D) ङीन्

Answer ⇒ C
61. मन्दाकिनीनद्यां के अवगाहन्ते ?

(A) रोगिणः
(B) सज्जनाः
(C) ऋषयः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
62. सीता रामचन्द्रस्य का आसीत् ?

(A) माता
(B) पुत्री
(C) भार्याः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
63. मुनयः कम् उपतिष्ठन्ते ?

(A) कृष्णम्
(B) लक्ष्मणम्
(C) आदित्यम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
64. कः नदीम् अभितः प्रन्हत इव ?

(A) वृक्षः
(B) पर्वतः
(C) नगरम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
65. शुभागिरः के निष्कूजन्ति ?

(A) पक्षिणः
(B) पशवः
(C) मनुष्याः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
66. कीदृशानि नीर्तानि रतिं सञ्जनयन्ति ?

(A) दर्शनानि
(B) लाभानि
(C) रमणीयानि
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
67. पुरवासात् कस्य दर्शनम् अधिक महत्त्वपूर्णम् ?

(A) नगरस्य
(B) ग्रामस्य
(C) चित्रकूटस्य
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
68. मन्दाकिनीनद्याः कृते किं सम्बोधनम् अस्ति ?

(A) सुरसरि
(B) देवनदी
(C) विशालाक्षी
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
69. चित्रकूटस्य पर्वतस्य निकटे का नदी प्रवहतिः ?

(A) गोदावरी नदी
(B) मन्दाकिनी नदी
(C) सोननदी.
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
70. कैः पीतानि जलानि कलुषितानि ?

(A) व्याघ्रयूथनि
(B) मृगयूथनि
(C) गजयूथनि
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
71. संशितव्रताः (प्रशंसितव्रताः) के सन्ति ?

(A) राजानः
(B) छात्राः
(C) मुनयः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
72. ‘पठेयुः’ किस लकार का रूप है ?

(A) लुट्
(B) लङ्
(C) विधिलिङ
(D) लट

Answer ⇒ C
73. अनाधूतः कः प्रविशति ?

(A) अधम नरः
(B) उत्तम नरः
(C) विद्वान नरः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
74. परमा तृप्तिः का अस्ति ?

(A) विद्या
(B) धर्मः
(C) क्षमाः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
75. भूमित् इच्छता केन षड् दोषाः हातव्याः?

(A) दानवेन
(B) पुरूषेण
(C) साधुजनेन
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
76. केन धर्मः रक्ष्यते ?

(A) त्यागेन
(B) शीलेन
(C) सत्येन
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
77. का योगेन रक्ष्यते ?

(A) विद्या
(B) धर्मः
(C) रूपम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
78. मृजया किं रक्ष्यते?

(A) कुलम्
(B) रूपम्
(C) धर्मः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
79. कुलं केन रक्ष्यते ?

(A) स्वाध्यायेन
(B) वृत्तेन
(C) सत्येन
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
80. गृहस्य श्रियः का: ?

(A) पुरूषाः
(B) स्त्रियः
(C) पुत्रः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
81. का परम सुखदा (सुखावहा) ?

(A) धर्मः
(B) दया
(C) क्षमा
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
82. परंश्रेयः कः अस्ति ?

(A) धर्मः
(B) दया
(C) क्षमा
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
83. के पुरूषाः सुलभाः सन्ति ?

(A) मिथ्यावदिनः
(B) सत्यवादिनः
(C) प्रियवादिनः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
84. नरकस्य कति द्वाराणि सन्ति ?

(A) त्रीणि
(B) चत्वारि
(C) एकम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
85. हंससारससेविता का नदी अस्ति ?

(A) मन्दाकिनी
(B) यमुना
(C) कोशी
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
86. मन्दाकिनी का अस्ति ?

(A) नलिनीम् इव
(B) सूर्यमुखीम् इव
(C) पाटलम् इव
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
87. लता पुष्पेभ्यः स्पृहयति वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) तादार्थो चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ D
88. योगिनः ज्ञानाय स्पृहयन्ति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) तादार्थ चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ D
89. अमरेन्द्राय रोचते भक्तिः । वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) तादार्थ चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ C
90. अहं मुक्तये हरिं भजामि। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) तादार्थे चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ A

91. “सर्वकारः छात्रेभ्यः द्विचक्रिकां ददाति।’ रेखांकित पद में कौन-सी विभक्ति है

(A) सप्तमी
(B) चतुर्थी
(C) पञ्चमी
(D) द्वितीया

Answer ⇒ B
992. सः कर्णेन बधिरः अस्ति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकार:
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ B
93. पल्लवी जलेन मुखं प्रक्षालयति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकार:
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ A
94. गृहम् अभितः वृक्षाः सन्ति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे
(C) कर्तुरीप्सिततमं कर्मम्
(D) अभितः परितः समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ D
95. क्रोशं कुटिला नदी। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे
(C) कर्तुरीप्सिततमं कर्मम्
(D) अभितः परितः समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ B
96. प्रेम कुमारः तीव्र धावति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे
(C) कर्तुरीप्सिततमं कर्मम् ।
(D) अभितः परित: समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ A
97. पल्लवी पयसा ओदनं खादति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे
(C) कर्तुरीप्सिततमं कर्मम्
(D) अभितः परितः समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ C
98. ‘मुनये’ किस विभक्ति का रूप है ?

(A) द्वितीया
(B) तृतीया
(C) चतुर्थी
(D) सप्तमी

Answer ⇒ C
99. ‘बालक’ शब्द का षष्ठी बहुवचन रूप क्या है ?

(A) बालकेन
(B) बालकस्य
(C) बालकानाम्
(D) बालके

Answer ⇒ C
100. ‘अपृच्छत् ‘ किस लकार का रूप है ?

(A) लोट
(B) लट्
(C) लुट्
(D) लङ्

Answer ⇒ D

PDF DOWNLOAD KARNE KE LIYE:-CLICK HERE 

 

 

1. HINDI MODEL PAPER 12TH 
2. BIOLOGY MODEL PAER 12TH

8.सिपाही की माँ-मोहन राकेश

 

1. BATCHIT OBJECTIVE CLICK HERE

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!