bseb class 10th sanskrit viral set-3

bseb class 10th sanskrit viral set-3 // education study

bseb class 10th sanskrit viral set-3 // education study

 

1. कस्य महापुरूषस्य जन्मस्थानं पाटलिपुत्रे अस्ति ?

(A) गुरूनानकस्य
(B) राजाराममोहन रायस्य
(C) महावीरस्य
(D) गुरुगोविंद सिंहस्य

Answer ⇒ D
2. कस्य राजधानीनगरं पाटलिपुत्रम् अस्ति ?

(A) बिहारप्रदेशस्य
(B) उत्तरप्रदेशस्य
(C) मध्यप्रदेशस्य
(D) गुजरातप्रदेशस्य

Answer ⇒ A
3. काव्यमीमांसा नामकं ग्रंथ कः अलिखत् ?

(A) राजशेखरः
(B) दामोदरगुप्तमः
(C) चन्द्रगुप्तः .
(D) मेगास्थनीजः

Answer ⇒ A
4. राज्ञः अशोकस्य समये अस्य नगरस्य वैभवं कीदृशम् आसीत ?

(A) विपरः
(B) असमृद्धम्
(C) समृद्धम्
(D) कोई नहीं

Answer ⇒ C
5. एशिया महादेशस्य दीर्घतमः सेतुः कः ?

(A) राजेन्द्रसेतु
(B) नेहरूसेतु
(C) गाँधीसेतु
(D) इन्दिरासेतु

Answer ⇒ C
6. कारूणिकं बिना केषां गति नास्ति ?

(A) परोपकारिणाम्
(B) धूर्तानाम्
(C) अलसानाम्’
(D) विदुषाम्

Answer ⇒ C
7. तत्रैव कति पुरूषाः सुप्ताः ?

(A) चत्वारः
(B) एकः
(C) दयम्
(D) दशा

Answer ⇒ A
8. मारात्मके कः ?

(A) वानरः
(B) सर्पः
(C) सिंहः
(D) व्याघ्रः

Answer ⇒ D
9. कस्य पुत्राः द्वाराः च मृताः ?

(A) सिंहस्य
(B) पथिकस्य
(C) व्याघ्रस्य
(D) धार्मिकस्य

Answer ⇒ D
10. पथिकः कुत्र स्नानं करोति ?

(A) सरसि
(B) गंगाजले
(C) कंकणम्
(D) कुशः

Answer ⇒ A

11. संशितव्रताः (प्रशंसितव्रताः) के सन्ति ?

(A) राजानः
(B) छात्राः
(C) मुनयः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
12. “पठेयुः’ किस लकार का रूप है ?

(A) लृट्
(B) लङ्
(C) विधिलिङ्
(D) लट

Answer ⇒ C
13. अनाधूतः कः प्रविशति ?

(A) अधम नरः
(B) उत्तम नरः
(C) विद्वान नरः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
14. परमा तृप्तिः का अस्ति ?

(A) विद्या
(B) धर्मं:
(C) क्षमाः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
5. भूमित् इच्छता केन षड् दोषाः हातव्याः ?

(A) दानवेन
(B) पुरूषण
(C) साधुजनेन
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
16. केन धर्मः रक्ष्यते ?

(A) त्यागेन
(B) शीलेन
(C) सत्येन
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
17. का योगेन रक्ष्यते ?

(A) विद्या
(B) धर्मः
(C) रूपम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
18. मृजया किं रक्ष्यते ?

(A) कुलम्
(B) रूपम्
(C) धर्मः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
19. कुलं केन रक्ष्यते ?

(A) स्वाध्यायेन
(B) ब्रित्तेंन
(C) सत्येन
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
20. गृहस्य श्रियः का: ?

(A) पुरूषाः
(B) स्त्रियः
(C) पुत्रः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
21. का परम सुखदा (सुखावहा) ?

(A) धर्मः
(B) दया
(C) क्षमा
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
22. परंश्रेयः कः अस्ति ?

(A) धर्मः
(B) दया
(C) क्षमा
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
23. के पुरूषाः सुलभाः सन्ति ?

(A) मिथ्यावदिनः
(B) सत्यवादिनः
(C) प्रियवादिनः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
24. नरकस्य कति द्वाराणि सन्ति ?

(A) त्रीणि
(B) चत्वारि
(C) एकम्
(D) इनमें कोई नहीं है।

Answer ⇒ A
25. हंससारससेविता का नदी अस्ति ?

(A) मन्दाकिनी
(B) यमुना
(C) कोशी
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
26. मन्दाकिनी का अस्ति ?

(A) नलिनीम् इव
(B) सूर्यमुखीम् इव
(C) पाटलम् इव
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
27. लता पुष्पेभ्यः स्पृहयति वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है-

(A) तादार्थो चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ D
28. योगिनः ज्ञानाय स्पृहयन्ति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है-

(A) तादार्थे चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ D
29. अमरेन्द्राय रोचते भक्तिः । वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) तादार्थे चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ C
30. अहं मुक्तये हरिं भजामि। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है-

(A) तादार्थे चतुर्थी :
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ A
31. कुण्डलाय हिरण्यम्। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है ।

(A) तादार्थ चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ A
32. विभा किरणाय आम्रम् आनयति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) तादार्थे चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ B
33. नृपः विप्राय गां ददाति। वाक्य के रंखांकित पद में कौन-सी चतुर्थी विभक्ति विधायक सूत्र है ।

(A) तादार्थे चतुर्थी
(B) चतुर्थी सम्प्रदाने
(C) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(D) स्पृहेरीप्सितः

Answer ⇒ B
34. रामेण वाणेन हतो बालिः। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकारः
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ B
35. मासेन व्याकरणं पठितम्। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है-

(A) करणे तृतीया
(B) रेनाङ्गविकारः
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ C
36. क्रोशेन सुरेन्द्रः निबन्धं पठितवान्। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकारः
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ C
37. ‘प्रति’ उपसर्ग के योग के कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) प्रहारः
(B) प्रीति
(C) प्रिया
(D) प्रत्युत्तरम्

Answer ⇒ D
38. ‘दुर्’ उपसर्ग के योग से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) दुष्टः
(B) दुष्कर्मः
(C) दुर्बलम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
39. ‘अति’ उपसर्ग के योग से कौन-सा शब्द नहीं बनेगा ?

(A) अतीव
(B) अतिवृष्टिः
(C) अधिक:
(D) अत्यन्तम्

Answer ⇒ C
40. “पश्यन्’ पद में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) शतृ
(B) शानच
(C) मतुप्
(D) वतुप

Answer ⇒ A
41. ‘वक्तुम्’ पद में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) कत्वा
(B) शतृ
(C) तुमुन्
(D) ल्यप्

Answer ⇒ C
42. ‘गन्तव्यम्’ पद में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) अनीयर्
(B) तव्यत्
(C) शतृ
(D) शानच्

Answer ⇒ B
43. ‘यथा’ पद में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) थाल्
(B) थम्
(C) तस्
(D) मयट्

Answer ⇒ A
44. ‘साध्वी’ पद में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) टाप्
(B) ङीप
(C) ङीष्
(D) चाप्

Answer ⇒ B
45. ‘आ + गम् + क्त’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) आगमतः
(B) आगतः
(C) आगतवान्
(D) आगत्य

Answer ⇒ B
46. ‘पठ् + ल्युट्’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) पठनम्
(B) पाठ्यः
(C) पठितव्याम्
(D) पठित्वा

Answer ⇒ A
47. ‘बन्धु + तल्’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) बान्धवः
(B) बन्धुः
(C) बन्धुता
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
48. “विज्ञान + ठक’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) विज्ञानिक
(B) वैज्ञानिकः
(C) विज्ञानवेत्ता
(D) विज्ञः

Answer ⇒ B
49. ‘भव्’ शब्द का स्त्रीलिङ्ग रूप क्या है ?

(A) भवनानी
(B) भव
(C) भवा
(D) भवानी

Answer ⇒ D
50. ‘गायक + टाप’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) गायकी
(B) गायिका
(C) गायकि
(D) गायीका

Answer ⇒ B
51. निरुक्त का क्या कार्य है ?

(A) यथार्थ बोध
(B) वेदार्थ बोध
(C) अर्थ बोध
(D) तत्व बोध

Answer ⇒ B
52. पाटलिपुत्र का इतिहास कितने वर्ष पुराना है ?

(A) आठ सौ वर्ष
(B) एक हजार वर्ष
(C) सात सौ वर्ष
(D) पन्द्रह सौ वर्ष

Answer ⇒ D
53. कैसे पुरुष सभी जगह सुलभ होते हैं ?

(A) सत्यवादी
(B) कटुवादी
(C) प्रियवादी
(D) यथार्थवादी

Answer ⇒ C
54. ‘लता’ शब्द के चतुर्थी एक वचन का रूप कौन सा है ?

(A) लतया
(B) लतायाः
(C) लतायै
(D) लतानाम्

Answer ⇒ C
55. “तन्वंगी” में किन-किन वर्गों का मेल हुआ है ?

(A) आ + उ
(B) उ + य्
(C) उ + अ
(D) ऊ + अ

Answer ⇒ C
56. मन्दाकिनी नदी किस पर्वत के निकट बहती है ?

(A) मलय पर्वत
(B) मन्दार पर्वत
(C) चित्रकूट पर्वत
(D) गृद्धकूट पर्वत

Answer ⇒ C
57. शास्त्र मानवों को किसका बोध कराता है ?

(A) हर्तव्य
(B) धर्तव्य
(C) कर्तव्याकर्तव्य
(D) मन्तव्य

Answer ⇒ C
58. देव + त्व से कौन-सा शब्द बनेगा ?
(A) देवता
(B) देवत्वम्
(C) दावत्वम्
(D) देवम्

Answer ⇒ A
59. ‘अघ्नन’ में कौन सी धातु है ?

(A) घन्
(B) हन्
(C) हत्
(D) हव्

Answer ⇒ B
60. अजः + टाप् से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) आजः
(B) अजा
(C) आजा
(D) अजान्

Answer ⇒ B
61. ‘कत्वा’ प्रत्यय से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) कृत्वा
(B) कृतः
(C) कर्ता
(D) श्रोता

Answer ⇒ D
62. ‘उप’ उपसर्ग से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) उपकार
(B) अपराध
(C) अवसाद
(D) अपकार

Answer ⇒ A
63. ‘महिम्ना’ किस विभक्ति का रूप है?

(A) द्वितीया
(B) पञ्चमी
(C) चतुर्थी
(D) सप्तमी

Answer ⇒ D
64. ‘आप्नोति’ का मूल धातु कौन-सा है?

(A) अप
(B) आप
(C) भवान्
(D) भू

Answer ⇒ D
(65) ‘पठितुम्’ में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) उमुन्
(B) तुम्
(C) तुमुन्
(D) इतुम्

Answer ⇒ C
66. ‘गम् + क्त्वा’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) गमित्वा
(B) गन्त्वा
(C) गत्वा
(D) गमत्वा

Answer ⇒ C
67. “विष्णु + अणु’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) वैष्णवः
(B) विष्णवः
(C) विष्णवी
(D) विष्णवा

Answer ⇒ A
68. ‘गणिमा’ शब्द में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) इमनिच
(B) मा
(C) इमा
(D) गणि

Answer ⇒ A
69. ‘प्रचार’ शब्द में कौन-सा उपसर्ग लगा हुआ है ?

(A) परिवार
(B) पर्
(C) प्र.
(D) परा

Answer ⇒ C
70. “द्रक्ष्यति’ किस प्रकार का रूप है ?

(A) लट्
(B) लोट
(C) लृट्
(D) विधिलिङ

Answer ⇒ C
71. “एषः’ किस शब्द का रूप है ?

(A) एतत्
(B) तत्
(C) अदस्
(D) अस्मद्

Answer ⇒ A
72. ‘युष्यद्’ शब्द के प्रथमा एकवचन का रूप है-

(A) तुभ्यम्
(B) तव
(C) त्वाम्
(D) त्वम्

Answer ⇒ D
73. ‘सन्तु’ किस धातु का रूप है ?

(A) भू
(B) अस्
(C) गम्
(D) आस्

Answer ⇒ B
74. “पास्यति’ किस लकार का रूप है ?

(A) लट्
(B) लोट
(C) लुट्
(D) लङ्

Answer ⇒ C
75. किस शब्द में ‘वि’ उपसर्ग नहीं है ?

(A) व्यर्थः
(B) विशेष:
(C) विरामः
(D) वेदना

Answer ⇒ D
76. रामः गच्छन् पुष्पं स्पशति। वाक्य के ‘गच्छन्’ पद में कौन प्रत्यय है ?

(A) शतृ
(B) शानच्
(C) ल्युट्
(D) क्त

Answer ⇒ A
77. ‘गम् + तव्यत्’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) गन्तव्यम्
(B) गमनीयम्
(C) गम्यम
(D) गतम्

Answer ⇒ A
78. ‘युवतिः’ शब्द में कौन-सा स्त्री-प्रत्यय है ?

(A) ङीप्
(B) ङीप्
(C) ङीन्
(D) ति

Answer ⇒ D
79. ‘नारी’ शब्द में कौन-सा स्त्री प्रत्यय है ?

(A) ङीप
(B) ङीप्
(C) ङीन्
(D) ति

Answer ⇒ C
80. ‘त्रिभुवनम्’ में कौन समास है ?

(A) द्वन्द्व
(B) द्विगु
(C) तत्पुरूष
(D) अव्ययीभाव

Answer ⇒ B
81. “प्रति’ उपसर्ग से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) प्रतिकारः
(B) प्रीतिकारः
(C) प्रातिकारः
(D) प्रकारः

Answer ⇒ A
82. ‘साधुना’ किस विभक्ति का रूप है ?

(A) द्वितीया
(B) चतुर्थी
(C) तृतीया
(D) षष्ठी

Answer ⇒ B
83. ‘आसन्’ में कौन-सा लकार है ?

(A) लृट्.
(B) ल
(C) लोट
(D) विधिलिङ्

Answer ⇒ B
84. ‘सन्ति’ का मूल धातु कौन है ?

(A) आस्
(B) अस्
(C) सन्
(D) ति

Answer ⇒ B
85. ‘भवतः’ में कौन विभक्ति है ?

(A) पंचमी
(B) तृतीया
(C) सप्तमी
D) द्वितीया

Answer ⇒ A
86. ‘मङ्गलम्’ कान् प्रकटयन्ति ?

(A) चाणक्य
(B) भवभूति
(C) महर्षि वेदव्यासः
(D) महर्षि वाल्मीकिः

Answer ⇒ C
87. उपनिषदः कस्य अन्तिम भागे अस्ति ?

(A) रामायणस्य
(B) लौकिक साहित्यस्य
(C) वैदिक वाङ्मस्या
(D) आधुनिक साहित्यस्य

Answer ⇒ C
88. कः महतो महीयान् अस्ति ?

(A) ब्रह्माः
(B) आत्मा
(C) परमात्मा
(D) संसारः

Answer ⇒ A
89. गाँधीसेतु कुत्र अस्ति ?

(A) पाटलिपुत्रनगरे
(B) पहरपुग्रामे
(C) सासारामनगरे
(D) बक्सरनगरे

Answer ⇒ A
90. कुट्टनीमकाव्यस्य रचनाकारः कः ?

(A) समुद्रगुप्तः
(B) दामोदरगुप्तः
(C) चन्द्रगुप्तः
(D) मेगास्थनीजः

Answer ⇒ B

91. मन्दाकिनीनद्यां के अवगाहन्ते ?

(A) रोगिण:
(B) सज्जनाः
(C) ऋषयः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
92. सीता रामचन्द्रस्य का आसीत् ?
(A) माता
(B) पुत्री
(C) भार्याः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
93. मुनयः कम् उपतिष्ठन्ते ?

(A) कृष्णम्
(B) लक्ष्मणम्
(C) आदित्यम्
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
94. कः नदीम् अभितः प्रन्हत इव ?

(A) वृक्षः
(B) पर्वतः
(C) नगरम्
(D)इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
95. शुभागिरः के निष्कूजन्ति ?

(A) पक्षिणः
(B) पशवः
(C) मनुष्याः
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A
96. कीदृशानि नीर्तानि रतिं सञ्जनयन्ति ?

(A) दर्शनानि
(B) लाभानि
(C) रमणीयानि
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
97. पुरवासात् कस्य दर्शनम् अधिकं महत्त्वपूर्णम् ?

(A) नगरस्य
(B) ग्रामस्य
(C) चित्रकूटस्य
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
98. मन्दाकिनीनद्याः कृते किं सम्बोधनम् अस्ति ?

(A) सुरसरि
(B) देवनदी
(C) विशालाक्षी
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ C
99. चित्रकूटस्य पर्वतस्य निकटे का नदी प्रवहतिः ?

(A) गोदावरी नदी
(B) मन्दाकिनी नदी
(C) सोननदी
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ B
100. कैः पीतानि जलानि कलुषितानि ?

(A) व्याघ्रयूथनि
(B) मृगयूथनि
(C) गजयूथनि
(D) इनमें कोई नहीं

Answer ⇒ A

PDF DOWNLOAD KARNE KE LIYE:-CLICK HERE 

 

 

1. HINDI MODEL PAPER 12TH 
2. BIOLOGY MODEL PAER 12TH

8.सिपाही की माँ-मोहन राकेश

 

1. BATCHIT OBJECTIVE CLICK HERE

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!